Синтез системи мікроконтролерного керування процесом травлення смугової сталі - Лага, С. (My University, 2014)
Дисертація присвячена вирішенню науково-технічної задачі розробки автоматизованої системи керування технологічними лініями травлення смугової сталі, що функціонують за умов поточної невизначеності, з використанням критичних моделей. Запропоновано рекурентні форми методу найменших квадратів та методу інструментальних змінних з критичними властивостями для ідентифікації процесу травлення. Удосконалено методи та алгоритми критичного керування стосовно процесів травлення смугової сталі з урахуванням збурень, що впливають на об'єкт керування. Запропоновано метод діагностики стану технологічної лінії травлення смугового прокату з використанням нейромережевого моделювання, призначений для регулювання довжини металевої петлі у травильній ванні, що дозволяє підвищити якість кінцевого продукту. Розвинено підхід до автоматизації процесів травлення смугової сталі шляхом модифікації системи мікроконтролерного керування безперервним травильним агрегатом на основі запропонованих моделей та методів. Результати імітаційного моделювання та розв’язання практичних задач свідчать про ефективність розроблених методів та засобів. The thesis is devoted to decision of scientific and technical task of development of automated control system of the technological pickling lines of band steel, which are functioning in the conditions of current uncertainty, with the using of critical models. Recurrent forms of least-squares and instrumental variables methods with critical properties for the identification of pickling process were proposed. Methods and algorithms of critical control for pickling processes of band steel with the account of uncertainty were improved. Diagnostic method of the state of technological pickling lines of band steel with the using of neural network model was proposed. This method allows regulate length of steel loop in pickling bath and improves control quality. It was offered approach to automation of pickling processes of band steel by modification of control system by a continuous pickling aggregate on the basis of the proposed models and methods. The results of simulation and solving of practical tasks indicate that developed methods are effective ones.
Keywords: мікроконтролерне керування; критична система; рекурентна процедура; безперервний травильний агрегат; microcontroller control; critical system; uncertainty