Сучасна концепція регуляторів з організації бухгалтерського обліку - Кирильєва, Л. О.; Шеховцова, Д. Д. (ФОП Лібуркіна Л. М., 2019)
У статті розглянуто діяльність глобальних і національних регуляторів з організації бухгалтерського обліку, фундаторами яких виступають Рада з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, що видає Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), і Рада зі стандартів фінансового обліку США, результатом діяльності якої є облікові принципи США (GAAP). Визначено основні характеристики регуляторів обліку США. Досліджено основні завдання регуляторів з організації бухгалтерського обліку на міжнародному рівні. З’ясовано існування різних моделей переходу на МСФЗ, що характеризують міжнародну стандартизацію обліку, і процеси, пов’язані з нею. Визначено роль національних регуляторів бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні та розглянуто їх фундаторів. Проаналізовано завдання та учасників Меморандуму про співробітництво та координацію дій щодо застосування в Україні Міжнародних стандартів фінансової звітності. Проведено дослідження основних пунктів Закону «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо вдосконалення деяких положень» як основного регулятивного документа щодо приведення норм національного законодавства з бухгалтерського обліку та звітності у відповідність до положень законодавства Європейського Союзу, що підвищить прозорість фінансової звітності та допоможе отримати достовірну, зіставну облікову інформацію.
Keywords: Облік; Регулятори; accounting; regulators