Системи прогнозування відмов обладнання на основі аналізу експлуатаційних даних - Шаталюк, Р. Р. (ХНУРЕ, 2025)
У статті розглядаються сучасні підходи до прогнозування відмов обладнання на основі аналізу експлуатаційних даних. Досліджено методи збору та обробки даних з датчиків, що контролюють критичні параметри роботи технічних систем. Проаналізовано використання статистичних методів, алгоритмів машинного навчання та технологій обробки великих даних для виявлення закономірностей і передбачення можливих несправностей. Особливу увагу приділено застосуванню нейронних мереж, рекурентних моделей та методів кластеризації для підвищення точності прогнозування.
Keywords: прогнозування відмов; експлуатаційні дані; обробка великих даних; технічне обслуговування