Моделювання фінансової стійкості регіону в нестабільному середовищі - Чумак, А. Ю. (My University, 2024)
Мета дослідження – теоретичне обґрунтування та розробка економіко-математичної моделі фінансової стійкості регіону в нестабільному середовищі. Методи дослідження – аналітичний, статистичний методи. Проаналізовані підходи до визначення фінансової стійкості регіону. Визначені загрози фінансовій стійкості регіону в умовах нестабільного середовища. Розглянуто методичні підходи до моделювання фінансової стійкості регіону із урахуванням особливостей зовнішнього середовища. Досліджено загальну характеристику фінансово-промислового стану Харківського регіону та фінансово-економічні показники його діяльності. Визначено напрями для удосконалення управління фінансовою стійкістю регіону в нестабільному середовищі. Запропоновано економіко-математичну модель фінансової стійкості регіону в нестабільному середовищі. Здійснено практичну реалізацію запропонованого рішення на прикладі Харківської області. Наведено стуктурно-логічну схему результатів дослідження. Дослідження виконано на основі матеріалів та завдяки доступу до експертного середовища, який є результатом проєкту WARN «Академічна протидія гібридним загрозам» (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP), що співфінансується програмою Erasmus+ Європейського Союзу.
Keywords: фінансова стійкість регіонів; нестабільне середовище; гібридні загрози; аналіз збалансованості місцевого бюджету; аналіз ефективності бюджету; індекс «крихкості» держави; рангова кореляція спірмена