Гендерна проблематика кінця ХІХ ст. Національний аспект (на прикладі драматургії Г. Ібсена та П. Мирного) - Явтушенко, В. М. (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2014)
У роботі аналізується ставлення до проблеми становища жінки в суспільстві наприкінці ХІХ ст. Г. Ібсеном і П. Мирним. Обидва драматурги, незважаючи на різну національну приналежність, наголошують на спільній проблемі жіноцтва – неможливості самореалізації, відсутності свободи вибору, залежності від волі батьків, чоловіка, від громадської думки. І. Г. Ібсен, і П. Мирний наголосили на тому, що подібна ситуація неприпустима й продемонстрували своє бачення вирішення цієї проблеми.
Keywords: національні особливості; гендер; свобода вибору