Модель метеорного радіоканалу, заснована на рішенні дифракційної задачі розсіяння сигналу на іонізованому сліді - Харченко, О. В. (My University, 2012)
У дисертації запропоновано метод оцінки ймовірності появи в зоні радіовидимості метеорних слідів з дзеркальною точкою відбиття, заснований на використанні апріорної статистики розподілу радіантів метеорів та оцінці ефективної довжини метеорного сліду. Розроблено модель метеорного радіоканалу, що заснована на евристичному розв’язанні дифракційної задачі при розсіянні сигналу на іонізованому метеорному сліді. Запропоновано та досліджено метод виявлення метеорного сліду і синхронізації складних сигналів, переданих по метеорному радіоканалу. The thesis proposed a method to estimate the probability of occurrence in the radio visibility zone of meteor trails with a specular reflection point, based on apriori statistical distribution of meteor radiants and evaluation of the meteor trail effective length. The model of meteor radio channel, based on a heuristic solution of the diffraction problem of the signal scattering on the ionized meteor trail proposed. The method of detection of the meteor trail, and synchronization of complex signals transmitted by meteor radio channel proposed.
Keywords: метеорний слід; дифракційні коливання; когерентна компонента; ефективна довжина; складний сигнал; некогерентна компонента; потужність розсіяного сигналу; модель метеорного радіоканалу; model of radio meteor; meteor trail; the power of the scattered signal; diffraction oscillations; the coherent component; the incoherent component; complex signal; the effective length