Характеристики власних режимів фотонно-кристалічного хвилеводу з решіткою Кагоме - Одаренко, Є. М.; Юхно, С. О.; Суліма, Є. В.; Гнатенко, О. С. (ХНУРЕ, 2025)
Теоретично досліджено фотонно-кристалічний хвилевід з пустотілим каналом, оболонки якого складають ся з масиву діелектричних циліндрів, розміщених у вузлах решітки кагоме. Дисперсійні діаграми фотонно кристалічної оболонки та хвилеводу отримані на основі чисельних розрахунків методом розкладання по плос ким хвилям із застосуванням пакету MIT Photonic Bands. Для розглянутих параметрів системи отримано кілька фотонних заборонених зон оболонки, в кожній з яких реалізуються хвилеводні власні режими з локалізацією енергії поля в пустотілому каналі. Виявлено додатковий хвилеводний власний режим фотонно-кристалічної структури, частота якого розташована за межами фотонних заборонених зон. Запропоновано фізичне обгрунту вання реалізації додаткового механізму локалізації енергії поля в пустотілому хвилеводному каналі, який не стосується ні повного внутрішнього відбиття, ні фотонної забороненої зони. Цей механізм є подібним до меха нізму так званого пригніченого зв’язку між модами пустотілого хвилеводного каналу та модами оболонки, який теоретично та експериментально досліджений у фотонно-кристалічних волоконних хвилеводах з решіткою кагоме.
Keywords: фотонно-кристалічний хвилевід; решітка Кагоме; дисперсійна діаграма; фотонна заборонена зона; пригнічений зв’язок мод