Застосування принципу інваріантності для компенсації зовнішніх збурень у системах автоматичного регулювання - Кравченко, С. О.; Кобець, Д. С. (ХНУРЕ, 2025)
У статті розглянуто застосування принципу інваріантності для компенсації зовнішніх збурень у системах автоматичного регулювання, який дозволяє зменшити або повністю усунути вплив дестабілізуючих факторів на роботу системи, забезпечуючи збереження заданих характеристик якості незалежно від змін зовнішнього середовища. Розглянуто основні підходи до побудови інваріантних структур керування та показано роль зворотних зв’язків і коригувальних ланок у досягненні стійкості. Висвітлено типові області застосування інваріантного керування та наведено аналіз ефективності методів компенсації збурень у технічних системах різного призначення.
Keywords: система автоматичного регулювання; інваріантність; компенсація збурень; коригувальна ланка; робастність