Дослідження методів компенсації завад в системах акустичного зондування атмосфери - Зорін, Д. Г. (My University, 2019)
Об'єкт дослідження – акустичне зондування атмосфери в умовах акустичних завад. Мета роботи – підвищення завадодозахищеності содарів, що працюють в зоні підвищеного шуму за рахунок правильного вибору робочої частоти і застосування компенсаційного методу прийому. Метод дослідження – теоретичний аналіз, модельний експеримент. Проведено аналітичний огляд способів і засобів акустичного зондування атмосфери, проведено аналіз частотної залежності відношення сигнал-шум на вході содару, визначені оптимальні частоти в різних умовах зондування, розроблена методика врахування спектра акустичного шуму при виборі робочої частоти содару, розроблений адаптивний алгоритм подавлення перешкод з використанням компенсаційного приймального каналу, розроблена структурна схема акустичного локатора з адаптивним підстроюванням частоти зондування і допоміжним каналом приймання для компенсації перешкод
Keywords: акустичне зондування; атмосфера; тривалість імпульсу; содар; турбулентність