Спосіб визначення опорних стереотаксичних орієнтирів при інтраопераційному використанні рентгенівської комп’ютерної томографії - Аврунін, О. Г.; Семенець, В. В. (My University, 2003)
Спосіб визначення опорних стереотаксичних орієнтирів при інтраопераційному використанні рентгенівської комп'ютерної томографії, що полягає в знаходженні координат білих спайок СА і СР мозку і включає жорстку фіксацію голови пацієнта у апертурі рентгенівського томографа з установою рентген-контрастних позначок та виконання оглядових рентгенограм у фронтальній і сагітальній площинах, який відрізняється тим, що за заданим алгоритмом проводять послідовне сканування підкіркової області з мінімальною дискретністю, вимірюють довжину 3-го шлуночка на томограмах в орбіто-меатальній площині і визначають гомографічний зріз, який містить другий (зверху) локальний мінімум довжини 3-го шлуночка, при цьому координати розташування передньої СА і задньої СР білих спайок мозку будуть визначатися згідно локалізації на даному зрізі передньої та задньої границь контуру 3-го шлуночка відповідно.
Keywords: стереотаксис; орієнтири; томографія