Лазерні навігаційні системи - Рахубовський, Д. О. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – лазерні навігаційні системи, зокрема лазерні та волоконно-оптичні гіроскопи. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних основ, принципів функціонування, характеристик, джерел похибок та перспектив розвитку лазерних навігаційних систем, а також аналіз методів їх моделювання та оптимізації для різних умов експлуатації. Метод дослідження – теоретичний з використанням аналізу науково технічної літератури, математичного моделювання та системного підходу до аналізу технічних систем. Для досягнення мети в роботі поставлені та вирішені наступні завдання. 1. Дослідити теоретичні основи роботи лазерів та фізичні принципи (ефект Саньяка), що покладені в основу лазерних навігаційних систем. 2. Проаналізувати основні типи лазерних навігаційних систем (кільцеві лазерні гіроскопи, волоконно-оптичні гіроскопи, лідари), їх будову, характеристики, переваги, недоліки та галузі застосування. 3. Дослідити математичні моделі та провести моделювання основних параметрів і режимів роботи волоконно-оптичних гіроскопів, зокрема з метою оцінки чутливості, шумів та впливу зовнішніх факторів. 4. Проаналізувати основні джерела похибок лазерних гіроскопів (дрейф нуля, температурні впливи, шуми, нелінійні ефекти) та сучасні апаратні та програмні методи їх компенсації.
Keywords: волоконно-оптичний гіроскоп; ефект Саньяка; інерціальна навігація; кутова швидкість; лазерний гіроскоп; лазерні навігаційні системи