Використання гібридних методів розрахунку для моделювання дзеркальних антен в програмі ANSYS HFSS - Масаликін, Д. І. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – розрахунки дзеркальних антен .Предмет дослідження – аналіз дзеркальних антен різного діаметра та фокусу за допомогою методу інтегральних рівнянь (МІР) та методу фізичної оптики (МФО) для негофрованого та гофрованого рупора. Мета роботи: моделювання дзеркальної антени за допомогою програмного комплексу ANSYS HFSS з використанням гібридного методу розрахунку. У роботі наводяться результати моделювання дзеркальної антени за допомогою програмного комплексу ANSYS HFSS. Розрахунок антени діаметром до 2 м виконаний на частоті 10 ГГц з використанням гібридного методу, в якому рупорна антена-опромінювач розраховується методом кінцевих елементів, а дзеркало методом інтегральних рівнянь або методом фізичної оптики. Порівнюються результати розрахунку при опроміненні дзеркала за допомогою стандартної рупорної антени та гофрованої рупорної антени тієї ж апертури.
Keywords: дзеркальні антени; ANSYS HFSS; опромінювач; діаграма спрямованості