Izlīguma apstiprināšanas problēmaspekti civilprocesā - Vambuts, R. (Baltic International Academy, 2019)
Raksta mērķis ir sniegt priekšlikumus izlīguma institūta uzlabošanai un pilnveidošanai civilprocesā. Raksta uzdevumi ir definēt izlīguma jēdzienu, akcentēt izlīguma apstiprināšanas problēmas, kas rodas tiesu praksē. Pētījuma problēmas būtība ir nepietiekošs tiesisks regulējums civilprocesā attiecībā uz izlīguma noregulējumu. Autors nonāca pie vairākiem secinājumiem, ka Civilprocesa likuma pastāv trūkumi izlīguma institūta sekmīgai regulēšanai, līdz ar to, ir nepieciešami attiecīgie grozījumi. // The aim of the article is to make proposals for a settlement institute improvement and development in civil proceedings. The tasks of the article are to define the concept of settlement, to emphasize the problems of reconciliation that arise in the case-law. The essence of the research problem is insufficient legal regulation in civil proceedings for the settlement. The author came to the conclusions that there are deficiency in the Civil Procedure Law for the successful regulation of the settlement institute, so it is necessary to make changes.
Keywords: civilprocess; Izlīgums; lēmums; valsts nodeva; trešās personas interesēs; civil procedure; settlement; decision; state fee; for the benefit of a third party