Розробка мікросервісної си стеми з підтримкою паралельної обробки запитів для аналізу телеметричних даних в реальному часі - Маслов, Є. О. (My University, 2025)
У роботі розроблено та експериментально досліджено мікросервісну систему збору, обробки та аналізу телеметричних даних у реальному часі на базі IoT-вузлів ESP32 та Arduino Nano. Запропоновано архітектуру розподіленої системи з підтримкою паралельної обробки потоків, використанням сучасних протоколів передачі (MQTT, UART, LoRa) та оптимізованих сховищ (InfluxDB). Особливу увагу приділено реалізації паралельної обробки потоків: телеметричні дані буферизуються у Kafka, а потім паралельно аналізуються у Flink, що дозволяє оперативно виявляти критичні ситуації, наприклад, низьку вологість. Проведено тестування й порівняння вузлів за затримкою, точністю, енергоспоживанням, що дозволило визначити доцільність застосування кожної платформи для задач агротелеметрії. Розглянуто інструменти візуалізації та автоматизації керування (Grafana, Node-RED). Отримані результати дозволяють оптимізувати процеси моніторингу та автоматичного реагування у сучасних агросистемах.
Keywords: телеметрія; розподілена система; хмарні обчислення; паралельна обробка