Спосіб планування функціональних ринохірургічних втручань - Аврунін, О. Г.; Носова, Я. В.; Фарук, Х.; Журавльов, А. С.; Шушляпіна, Н. О.; Калашник, Ю. М.; Безшапочний, С. Б.; Лобурець, А. В. (ДП “Український інститут інтелектуальної власності”, 2018)
Винахід належить до медицини, власне до оториноларингології, і може бути використаний для прогнозування функціональних результатів ринохірургічних втручань за допомогою віртуального моделювання. Відповідно до способу проводять визначення локальних аеродинамічних опорів вздовж носової порожнини, виявляють максимальний з них, а результуючу витрату повітря обчислюють з урахуванням як втрати тиску за довжиною носової порожнини, так і втрати тиску на максимальному локальному аеродинамічному опорі.
Keywords: риноманометричні дані; носове дихання; витрата повітря; аеродинамічний опір