Розробка моделі обміну даними вузла літаючої сенсорної мережі - Гусак, О. А. (My University, 2019)
Об'єктом дослідження являється обмін даними вузла літаючої сенсорної мережі. Метою роботи є розробка моделі обміну даними вузла літаючої сенсорної мережі з оптимізацією часу збору інформації з бездротової сенсорної мережі. В результаті було проведено аналіз протоколів маршрутизації на основі ієрархічної кластеризації та на основі географічного розташування влаштування їх реалізації, а також виконано порівняння їх можливостей, недоліків та переваг. Розглянуто основні аспекти, виклики, методи та алгоритми локалізації у сенсорних мережах для забезпечення роботи протоколів, що працюють на основі географічних даних. Розроблена модель обміну даних на основі модифікованого мурашиного алгоритму із використанням семафорів і тимчасового розподілу часу збору інформації з бездротової сенсорної мережі. Проведений аналіз методів тестування сенсорних мереж на основі модельнох мережі, розглянуто підходи до тестування вузлів та види взаємодії сегментів літаючої сенсорної мережі.
Keywords: літаюча сенсорна мережа; бездротові мережі; обмін даними; безпілотні літаючі апрати; мурашиний алгоритм; модельна мережа; гетерогенні шлюзи; алгоритми локалізації