Міжнародний центр по урегулюванню інвестиційних спорів як інституція забезпечення міжнародної економічної безпеки розвинених країн світу - Сущ, О. П. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2023)
Розглянуто особливості правового становища Міжнародного центру по урегулюванню інвестиційних спорів. Встановлено, що у 2022 році було прийнято оновлені правила Міжнародного центру по урегулюванню інвестиційних спорів щодо арбітражу, посередництва, примирення та встановлення фактів, що розроблялися протягом п’яти років. Міжнародний центр по урегулюванню інвестиційних спорів є авторитетною арбітражною інституцією, що забезпечує міжнародну економічну безпеку розвинених країн світу, вирішуючи інвестиційні спори за участю держав та іноземних інвесторів. In the present investigation peculiarities of the legal position of the International Center for Settlement of Investment Disputes are considered. It was established that in 2022, the updated rules of the International Center for Settlement of Investment Disputes on arbitration, mediation, conciliation and fact-finding, which had been developed for five years, were adopted. The International Center for the Settlement of Investment Disputes is an authoritative arbitration institution that ensures the international economic security of the developed countries by resolving investment disputes involving states and foreign investors.
Keywords: інвестиції; захист інвестицій; гарантії інвестицій; інвестиційні спори; ISDS; investment; investment protection; investment guarantees; investment disputes; ISDS