Розробка технології дистанційної реєстрації загроз біобезпеці питного та інших видів водокористування у екстремальних ситуаціях - Висоцька, О. В.; Печерська, А. І. (My University, 2018)
Об’єкт дослідження – процес дистанційної реєстрації загроз біобезпеці питного та іншого видів водопостачання з використанням вимірюваних оптичних параметрів біооб’єктів та їх невизначеності вимірювань. Предмет дослідження – методи та засоби оцінки динамічних характеристик спектрального складу оптичних параметрів об’єктів водокористування та невизначеності вимірювань, що мають відношення до загроз біобезпеці. Мета роботи – створення ефективної інформаційної технології дистанційної реєстрації змін екологічного стану водоймищ та водотоків, що становлять загрозу біобезпеці питного та інших видів водокористування у екстремальних ситуаціях, та її метрологічного забезпечення. Методи роботи – адитивне стохастичне моделювання, дискретне моделювання динамічних систем, дескрептивне бінарне моделювання, байєсівські мережі, методи оцінки електрогенерованої хемілюмінесценції, методи математичної статистики, об’єктно-орієнтоване проектування та функціонального моделювання, методологія розробки інформаційних технологій. Проведено аналітичний огляд методів і засобів дистанційної реєстрації змін екологічного стану водоймищ та водотоків. Розроблено математичне забезпечення визначення зміни колорометричних параметрів біооб'єкта. Досліджено механізми впливу окисників на емісію ЕХЛ в модифікованих електродах. Розроблено методику оцінювання невизначеності вимірювання колорометричних параметрів природничих об'єктів. Розроблено інформаційну технологію дистанційної реєстрації загроз біобезпеці питного та інших видів водокористування у екстремальних ситуаціях. Використання результатів роботи є обґрунтованим для випробувальних лабораторій санітарно-епідеміологічної служби, метрологічних центрів, служб з ліквідації наслідків екологічних катастроф, тобто для соціально-економічного розвитку країни в цілому.
Keywords: біобезпека; водокористування; параметр колорометричний; реєстрація дистаційна; ситуація екстремальна; технологія інформаційна