Дослідження та застосування методів глибинного навчання у задачах соціалізації людей з афазією - Бєляєв, В. С. (My University, 2023)
Об’єктом дослідження є процес спілкування людей, хворих афазією з іншими. Предметом дослідження є глибокі нейронні мережі та інформаційні технології, що дозволяють розпізнавати природну мову для перетворення її у зрозумілий вид для людей, хворих афазією. Мета дослідження: визначити методи глибинного навчання, які розв’язують задачу машинного перекладу, перевірити можливість використання наявних методів на наборі даних з реченнями зі смайлів, визначити модель з найкращою якістю перекладу, шляхом порівняння декількох моделей за якістю перекладом на реченнях з різною довжиною. Проведено аналіз літературних джерел для виявлення наявних методів глибинного навчання для задачі машинного перекладу. Було реалізовано три різні моделі нейронних мереж, які роблять переклад речень. У результаті досліджень та порівняння якості перекладу було визначено архітектуру нейронної мережі, яка може перекладати речення довжиною до 30 слів зі збереженням змісту, але з граматичними помилками. Визначені нейронні мережі можна буде застосовувати у мобільному додатку або розгорнути в хмарному середовищі для використання в інформаційній системі, яка буде допомагати у спілкуванні людям з афазією.
Keywords: афазія; глибинне навчання; обробка природньої мови; attention; transformer