Дослідження проблеми автоматизації процесу створення тривимірних моделей приміщень - Ліхініна, Р. В. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – процес процедурної генерації варіативних віртуальних середовищ на основі параметричних правил. Предмет дослідження – методи та алгоритми інтеграції формалізованих нормативних вимог у логіку алгоритму процедурної генерації архітектури приміщень, їх оздоблення, наповнення обладнанням та налаштування параметрів мікроклімату.Мета роботи – розроблення та експериментальна перевірка методики автоматизованої процедурної генерації тривимірних сцен медичних приміщень спеціального призначення з урахуванням формалізованих гігієнічних нормативів в інтерактивному середовищі.У роботі проведено аналіз існуючих методів тривимірного моделювання, параметричного проєктування та процедурної генерації контенту. Розроблено методику комбінованої процедурної генерації, що поєднує алгоритми створення топології приміщень і методи розміщення об'єктів на основі обмежень. Виконано формалізацію чинних українських будівельних і санітарних нормативів для операційних блоків, перетворивши їх на структурований набір правил та обмежень. Створено програмний прототип у середовищі Unity. Проведено експериментальне порівняльне оцінювання з використанням методу експертних оцінок та вагових коефіцієнтів.
Keywords: генерація віртуальних середовищ; архітектура приміщень