Дослідження якості розпізнавання голосових команд людини - Шишаков, Є. В. (My University, 2024)
Мета роботи – Дослідження якості розпізнавання голосових команд людини. Результати – В останні роки зросла увага до реалізації розподіленого волоконно-оптичного мікрофона для виявлення та розпізнавання людського голосу, при цьому найбільш популярні схеми засновані на φ-OTDR. Однак багато питань, пов'язаних з вибором оптимальних параметрів системи та розпізнаванням зареєстрованих сигналів, досі не вирішені. У цьому дослідженні ми провели теоретичні дослідження цих питань на основі математичної моделі φ-OTDR і перевірили їх за допомогою експериментів. Ми розробили алгоритм обробки сигналу волоконного датчика, застосували набір для тестування та розробили метод кількісної оцінки отриманих результатів. Ми також запропонували нову модель установки для лабораторних випробувань однокоординатних датчиків φ-OTDR, яка дозволяє швидко змінювати їх параметри. В результаті вдалося визначити вимоги до найкращої якості розпізнавання мови; оцінка за допомогою відсотка розпізнаних слів дала значення 96,3%, а оцінка за допомогою відстані Левенштейна дала значення 15.
Keywords: розпізнавання голосових команд; якість голосових команд; мова людини; обробка аудіосигналу