The Formation of Economic and Marketing Prospects for The Development of The Market of Information Services - Pererva, P. G.; Nazarenko, S. M.; Maistro, R. G.; Danko, T. V.; Doronina, M. S.; Sokolova, L. V. (My University, 2021)
Досліджено сучасний стан та перспективи розвитку Європейського ринку ІТ-послуг. Преведено детальний аналіз економічних показників ІТ-ринку в Європейських країнах. Розглянуто маркетингові характеристики зовнішнього ринку ІТ-послуг, при форму- ванні якого провідну роль мають експортні поставки. Визначено, що місткість міжнародного сегменту ринку ІТ-послуг в більшості Європейських країн щорічно збільшується в середньому на 20 %, а доля експорту ІТ-технологій в структурі експорту перевищує 8 %. Проведено аналіз прогнозу змін обсягів внутрішнього ринку ІТ-технологій в пострадянських країнах. За його результатами зроблено висновок про те, що в майбутньому місткість внутрішнього ринку ІТ-послуг буде зростати і в 2024 році, зокрема, в Україні пере- вершить обсяг в 2 млрд. $. Результати дослідження рівня цін на ІТ-послуги в пострадянських країнах дозволяють стверджувати, що вони в основному відповідають цінам на аналогічні послуги в різних групах країн Європи (з різними матеріальними можливостями). Це означає, що для споживачів ІТ-послуг в країнах з невисоким рівне життя цінові характеристики не є перешкодою для отримання найбільш якісних послуг від вітчизняних чи зарубіжних постачальників. Визначена роль і значення кадрового забезпечення інформа- ційної галузі, яка є базовою при формуванні і розвитку ринку ІТ-послуг. Доведено, що фахівці, які мають ІТ-освіту, в своїй переважній більшості працюють згідно отриманих навиків та компетенцій, що вигідно їх відрізняє від фахівців інших сфер діяльності. Попри наявності тенденцій певного відтоку фахівців за межі країн з невисоким життєвим рівнем, в їх економіці кількість ІТ-фахівців про- гресивно зростає. Багато в чому цим тенденціям сприяє і збільшення кількості випускників зі спеціалізованих навчальних закладів.
Формування економічних та маркетингових перспектив розвитку ринку інформаційних послуг
Indexed in Scopus, DOI: 10.15587/1729-4061.2021.245251
Keywords: маркетингові дослідження; ринок ІТ-послуг; показники розвитку; місткість ринку; економічні характеристики