Метод виявлення аномалій у роботі системи обробки даних за допомогою моделей глибокого навчання - Ніколаєв, О. Є. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка та дослідження методу виявлення аномалій у роботі системи обробки даних із використанням моделей глибокого навчання, зокрема гібридної архітектури CNN+LSTM. У ході виконання кваліфікаційної роботи було здійснено аналіз структури системи обробки даних, підготовлено часові ряди на основі логів активності, виявлено сезонні та нестабільні характеристики даних. Реалізовано кілька моделей прогнозування та аномалійної класифікації, включаючи MA, LSTM та CNN+LSTM. Проведено експерименти з різною кількістю історичних вхідних днів для оптимізації точності. Розроблено механізм виявлення аномалій на основі прогнозної похибки та довірчого інтервалу. Отримані результати свідчать про високу ефективність гібридного підходу для задачі моніторингу й оцінки стану інформаційних систем у режимі, близькому до реального часу.
Method for Detecting Anomalies in Data Processing System Operation Using Deep Learning Models
Keywords: глибоке навчання; виявлення аномалій; CNN; LSTM; часові ряди