Дослідження методів розпізнавання автомобільних номерів та подальшої їх ідентифікації в базі даних державної автомобільної інспекції - Пронюк. О. Д. (My University, 2024)
Об’єктом дослідження є процес розпізнавання автомобільних номерів на зображеннях або відео, які отримані від системи відеоспостереження. Метою даного дослідження є вивчення та вдосконалення методів розпізнавання автомобільних номерів для подальшої їх ідентифікації в базі даних ДАІ для підвищення ефективності контролю дорожнього руху та забезпечення безпеки на дорогах. Проведено аналіз існуючих методів детектування об’єктів на зображенні, розпізнавання тексту. Досліджено використання каскадного класифікатора Хаара для знаходження транспортного засобу на зображенні або відео з подальшим детектуванням місця номерної пластини. Розроблена модель згорткової нейронної мережі для розпізнавання тексту номерного знаку. У результаті дослідження здійснена програмна реалізація системи розпізнавання автомобільних номерів з пошуком відповідної інформації в базах даних ДАІ.
Keywords: база даних ДАІ; автомобільні номери; каскадний класифікатор Хаара; згорткова нейрона мережа; нормалізація зображення