Інформаційні технології кодування динамічних відеоінформаційних потоків - Бараннік, Волод. Віктор.; Леках, А. А.; Хаханова, Г. В.; Туренко, С. В.; Рябуха, Ю. М.; Власов, А. В.; Харченко, Н. А. (ФОП Бровін О.В., 2021)
У моногорафії розглядаються актуальні питання щодо підвищення якості відеоінформаційного сервісу з використанням телекомунікаційних систем. Розроблено метод керування бітовою швидкістю відетрафіку на кінцевих вузлах телекомунікаційної системи. Створено метод кодування та реконструкції передбачених кадрів на основі блочних кодів. Запропонована стратегія керування бітовою швидкістю відеопотоку, що дозволяє знайти оптимальні параметри стиснення методом лагранжевих релаксацій. Розроблено метод вибору типу обробки блоків передбачених кадрів, який базується на використанні в якості вирішуючого правила оцінки кількості структурної надмірності. Розроблено метод кодування передбачених кадрів на основі попереднього трансформування. Він проводиться з попередньою ідентифікацією типу обробки блоків і подальшим формуванням блочних кодових конструкцій. Це дозволяє додатково зменшити бітову швидкість без втрат якості та надати можливість контролю бітової швидкості стисненого відеопотоку по відношенню до заданих вимог, тобто у порівнянні зі стандартом MPEG забезпечується виграш по ступеню зниження бітової швидкості при заданому параметрі PSNR та зменшення часу при обробці відеопотоку. Розроблено базовий метод керування бітовою швидкістю відеопотоку на основі використання методу Лагранжевих релаксацій. Він працює на основі таких механізмів як: вибір формату кольорової субдискретизації, вибір типу обробки для кожного блоку в кадрі з урахуванням його інформативності та можливості контролю і зміни фактору якості при квантуванні. На основі чого розроблено стратегію керування бітовою швидкістю відеопотоку при обробці Р-кадрів, яка дозволяє виконувати корекцію інтенсивності відеопотоку у відповідності до поточних параметрів ТКС та КС. Таким чином, є можливість підвищити ефективність процесу керування бітовою швидкістю на етапі кодування відеопотоку, що дає змогу зменшити коефіцієнт використання вузла коммутації при максимальній інтенсивності відеотрафіку та зменшити ймовірність втрати пакетів. Книга представляє інтерес для фахівців в області телекомунікаційних технологій, кібербезпеки, інформаційних систем, комп'ютерних наук.