Розробка та дослідження використання нейронних мереж у задачах виявлення шахрайських транзакцій мережі Ethereum - Кітов, А. В. (My University, 2024)
Предмет дослідження – алгоритми класифікації транзакцій на основі структурних моделей. Об'єкт дослідження – відкритий набір даних про транзакції користувачів платіжної системи з веб-платформи Kaggle. Мета роботи – дослідження та розробка методів виявлення шахрайських операцій. Отримані результати – використовуючи теоретичні та емпіричні методи дослідження, було розроблено інформаційну технологію з виявлення шахрайських операцій. Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком процесів глобалізації та цифровізації фінансових послуг, зокрема – здійсненням грошових переказів та проведенням операцій з використанням Ethereum, інтегрованих у платіжні сервіси фінансового сектору. У зв'язку з цим виникає нагальна потреба в розробленні передових методів виявлення незаконних дій, особливо з використанням криптовалют, для запобігання неправомірним транзакціям. Для оперативного виявлення шахрайських операцій доцільно застосовувати технології машинного навчання.
Keywords: бінарна класифікація; шахрайські операції; класифікація транзакцій