Дослідження методів оцінки пояснень в інтелектуальних інформаційних системах - Серафимов, Д. Я. (My University, 2024)
У даній роботі виконано аналіз методів оцінки пояснень в контексті інтелектуальних інформаційних систем. Було досліджено властивостей цих систем, їх здатності до генерування пояснень та різноманітним підходам оцінювання цих пояснень. Досліджено існуючі методи побудови пояснень, що включає в себе оцінку їх ефективності. Розглянуто методи побудови пояснень та методи оцінки пояснень. Окрема увага приділена дослідженню критеріїв оцінки пояснень. В роботі також представлено удосконалення можливісного методу оцінки пояснень, що полягає у проведенні відбору та упорядкуванні за значенням складності всіх коректних пояснень, з відхиленням чутливості не більше заданого значення. Завершальна частина роботи присвячена програмній реалізації удосконаленого методу оцінки, включаючи експериментальну перевірку його ефективності. Результати дослідження підтверджують значення удосконаленого методу оцінки пояснень у поліпшенні функціональності та користувацького досвіду в інтелектуальних інформаційних системах.
Keywords: інформаційна інтелектуальна система; машинне навчання; можливісний метод оцінки пояснень; оцінка пояснень