Упакування нерівних гіперкуль у гіперсферичному контейнері - Луньова, О. С. (My University, 2020)
У атестаційній роботі розглянуті основні аспекти, що впливають на розв’язок задачі упакування гіперкуль у гіперсферичному контейнері. У системному аналізі розглянуто основні методи рішення проблеми упаковки гіперкуль, обраний метод нелінійного програмування з мінімальними втратами якості результату. У теоретичній частині зібрані відомості про об’єкт, його геометричну інформацію, перелічені потрібні Ф-функції для розв’язання поставле- ної задачі, розглянуті за міжнародною класифікацією два види задачі пакування гіперкуль та обрана стратегія розв’язку в залежності від функції цілі. Практична частина містить реалізацію поставленої задачі з теоретичної частини за допомогою програмного продукту написаного на Delphi, наведені результати побудови розв’язку з різними метричними характеристиками
Keywords: геометричне проектування; нелінійне програмування; ф-функція; ф-об’єкт; гіперкуля; гіперсферичний контейнер; локальна оптимізація; декомпозиція