Правові засади встановлення умов праці за трудовим законодавством України - Яковлєв, О. А. (My University, 2019)
Дисертація присвячена визначенню правових засад встановлення умов праці за трудовим законодавством України з урахуванням сучасних європейських прагнень нашої держави, а також існуючих сьогодні в світі тенденцій до запровадження людиноцентриської парадигми в кожну сферу суспільного буття. Дослідження побудовано та проведене таким чином, що отримано можливість сформулювати цілісне системне бачення процесу встановлення умов праці в Україні в правовому аспекті. Розкрито зв’язок між соціальною політикою держави та встановленням умов праці як складовим елементом цієї політики, в такий спосіб підведено дослідження до логічного умовиводу про те, що встановлення умов праці є обов’язком держави в певному ракурсі. Проте далі, визначивши умови праці як об’єкт вказаного процесу, робиться акцент на тому, що цей обов’язок мають розділяти із державою також і роботодавці разом із працівниками, однак їхні інтереси зазвичай різняться, а тому потрібен юридичний механізм збалансування цих інтересів в частині встановлення умов праці. Як наслідок, дослідження послідовно та логічно доходить до питань централізованого та локального регулювання умов праці, змін умов праці як системного вираження всього процесу встановлення умов праці. Насамкінець дослідження зводиться до необхідності аналізу «приватного» випадку встановлення умов праці – процедури атестації робочого місця за умовами праці, яка є найбільш виразним показником закінченості побудованої схеми всього процесу їх встановлення, оскільки спрямована на перевірку дотримання та забезпечення гарантованих Конституцією України здорових та безпечних умов праці. В такий спосіб – застосовуючи метод від загального до приватного – розкриваються поетапно всі ланки процесу встановлення умов праці саме в правовому контексті, тобто формується система правових засад означеного процесу в Україні, виявляються проблеми та формулюються пропозиції з їх вирішення. The dissertation is devoted to defining the legal bases of establishing the working conditions according to the labor legislation of Ukraine taking into account the modern European aspirations of our state, as well as the tendencies existing today in the world to introduce a human – centric paradigm in every sphere of social life. The research was designed and conducted in such a way that it was possible to formulate a complete systemic vision of the process of establishing the working conditions in Ukraine in the legal aspect. The connection between the social policy of the state and the establishment of working conditions as an integral part of this policy is revealed, thus the study is led to the logical conclusion that the establishment of working conditions is the duty of the state in a certain perspective. However, defining working conditions as the object of the process, the emphasis is on the fact that this obligation should be shared with the state by employers and employees, but their interests are usually different, and therefore a legal mechanism is needed to balance these interests in part. establishment of working conditions. As a consequence, the study consistently and logically reaches the questions of centralized and local regulation of working conditions, changes in working conditions as a systematic expression of the whole process of establishing working conditions. Finally, the study comes down to the need to analyze the "private" case of establishment of working conditions – the procedure of certification of the workplace under working conditions, which is the most expressive indicator of the completion of the scheme under construction, as it aims to check compliance with and ensure healthy and safe working conditions guaranteed by the Constitution of Ukraine. . In this way – using the method from the general to the private – all stages of the process of establishing working conditions in a legal context are gradually revealed, ie the system of legal foundations of the specified process in Ukraine is formed, problems are ident
Legal principles of establishing working conditions under the labor legislation of Ukraine
Keywords: встановлення умов праці; централізоване правове регулювання; локальне правове регулювання; атестація робочих місць; правові засади