Дослідження п’єзоелектричного перетворювача механічної енергії в електричну - Богун, А. Б. (My University, 2019)
Об’єкт дослідження – механізм перетворення механічної енергії в електричну на основі прямого п’єзоефекту. Предмет дослідження – п’єзоелектричний перетворювач. Мета роботи – дослідження механізмів та особливостей п’єзоелектричного перетворювача механічної енергії в електричну. У ході виконання магістерської атестаційної роботи було проведено дослідження п’єзоелектричного перетворювача механічної енергії в електричну. Проаналізовано існуючі типи п’єзогенераторів та їх особливості. Складено структурно-функціональну схему перетворення механічної енергії в електричну. Проведено моделювання за результатами якого було визначено, що в режимі холостого ходу на частоті приблизно 50 Гц резонанс та вихідна напруга під дією зовнішніх сил на досягає значення найбільшої напруги теоретично може наближатися до 16 В. Дослідження можуть бути корисними для спеціалістів в області альтернативної енергетики для живлення малопотужних радіоелектронних пристроїв в системах інтелектуальних пристроїв мікросистемної техніки.
Keywords: п’єзоелектрика; перетворювач; електрична енергія; механічна енергія; comsol multiphysics; заряд; п’єзоефект