Аналіз стану платіжних систем в україні в контексті європейського вектору розвитку цифрової економіки та глобалізаційно-інтеграційних процесів - Ситник І.; Васильчук І.; Колодізєв О.; Вжитинська К.; Кузьмінова О.; Смоляк В. (My University, 2022)
Метою статті є дослідження тенденцій та аналіз стану платіжних систем в Україні на етапі подальшого розвитку економіки з урахуванням аспектів її цифрової трансформації з конкретизацією завдань і перспектив європейської інтеграції як ключового орієнтиру. У статті досліджено роботу платіжної системи EURO1, що є розробкою Європейської банківської асоціації, обґрунтовано доцільність її застосування в аспекті призначення для переказу великих за сумою платежів, переказів у євро між банками, що мають реєстрацію або філію в Європейському Союзі. Підтверджено, що саме врахування подібних специфічних характеристик дозволить забезпечувати ефективну реалізацію функцій такої платіжної системи. Представлено результати статистичного аналізу зміни динаміки вихідних параметрів функціонування платіжної системи EURO1 від моменту її заснування до сьогодні.
Keywords: глобалізація; цифровізація; платіжна система; банківська система; гроші; безготівкові розрахунки; Європейський Союз; TARGET; EURO1