Розроблення математичної моделі для системи автоматичного регулювання теплообмінного апарату - Максим, Р. В. (My University, 2025)
У роботі побудована математична модель процесів теплопередачі в теплообмінних апаратах на основі перетворення систем диференціальних рівнянь та наближеного розв’язку задач автоматичного керування з використанням методу напів-дискредитації. Більшою мірою у моделюванні використовувались матричні обчислення, передатні функції, в комп’ютерному моделюванні враховані і перевірені основні параметри роботи змодельованого теплообмінного апарата в стаціонарному і нестаціонарному режимах роботи. Розглянуто застосування технології цифрових двійників та виконане комп’ютерне моделювання у середовище SCILAB для оптимізації систем автоматичного регулювання теплообмінних апаратів. Для кількісної оцінки зроблені декілька тестів та отримали результати з непоганою точністю.Об'єкт дослідження – процес теплообміну у теплообмінному апараті. Предмет дослідження – математична модель процесів у теплообмінних апаратах як об’єкт автоматизації. Мета дослідження – підвищення ефективності роботи поверхні теплообміну, зниження енерговитрат та оптимізація режимів роботи. В ході комп’ютерного моделювання мали отримати і обробити дані для аналізу процесів теплообміну, сприяти їх стабільному та коректному перебігу та забезпечити правильну роботу регулятора. Дослідити основні параметри поверхні теплообміну в стаціонарному і нестаціонарному режимах роботи (дослідити вплив випадкових змін температури та регулювання при постійному збуренні).
Keywords: регулювання теплообмінного апарату; теплообмін; зниження енерговитрат; поверхня теплообміну