Проблеми юридичної відповідальності державних службовців за трудовим законодавством України - Коротких, А. Ю. (My University, 2019)
Дисертаційне дослідження присвячене комплексному критичному аналізу та вивченню актуальної проблематики правової сутності і реалізації юридичної відповідальності державних службовців у відповідності з трудовим законодавством України. У рамках дисертаційного дослідження на основі наявних наукових розробок українських і зарубіжних науковців, а також з урахуванням українського законодавства про працю розкривається особливість правового статусу державних службовців як суб’єктів трудового права, а також визначається місце юридичної відповідальності у структурі цього статусу, уточняється соціально-правова значимість цієї відповідальності. Окремо аналізується нормативно-правова база дисциплінарної та матеріальної відповідальності держслужбовців як самостійних виявів юридичної відповідальності у трудовому праві України, котрі концептуалізуються шляхом окреслення їх понять, з’ясування особливостей їх правового змісту та порядку реалізації в практичній дійсності. Автор досліджує наявну судову практику застосування юридичної відповідальності до держслужбовців, а також виявляє та систематизує основні актуальні проблеми дисциплінарної та матеріальної відповідальності держслужбовців за трудовим законодавством України, визначає основні шляхи їх вирішення. Окрема увага приділяється аналізу позитивної та негативної практики правового регулювання юридичної відповідальності державних службовців за трудовим законодавством в окремих державах-членах ЄС (в Іспанії, Італії, Румунії та Франції), США та в певних пострадянських державах (в Азербайджані, Молдові та Росії). Досліджений зарубіжний досвід правового регулювання юридичної відповідальності держслужбовців за положеннями трудового законодавства, що оцінюється дисертантом в якості позитивного, визначається фундаментом для формулювання низки пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства у частині норм, що передбачають юридичну відповідальність держслужбовців.
The problems of legal responsibility of public servants under the labour laws of Ukraine
Keywords: державні службовці; дисциплінарна відповідальність; матеріальна відповідальність; судова практика; юридична відповідальність; юридична проблема