Світові війни та військові конфлікти ХХ–ХХІ ст.: український контекст - Сім’ян, В. М. (ХНУРЕ, 2023)
У роботі висвітлюються ключові військові події, які вплинули на історію України протягом ХХ–ХХІ ст. Починаючи з Першої світової війни та громадянської війни в 1917–1921 рр., аналізуються події Другої світової війни, окупація та Голокост на території України. Розглядається також пострадянський період, зокрема роль України в Холодній війні та проголошення її незалежності у 1991 р. Акцент робиться на сучасних викликах, таких як Кримська криза та військовий конфлікт на Донбасі, які визначають політичний та соціокультурний контекст України у ХХІ ст.
Keywords: революційний рух; український народ; національна свідомість; Друга світова війна