Поєднання державного і договірного регулювання трудових відносин як принцип трудового права - Жигалкін, І. П. (Право, 2015)
У статті проаналізовано принцип поєднання державного та договірного регулювання трудових відносин в сучасних умовах господарювання. Визначено специфіку цього принципу, яка полягає в тому, що повнота правового регулювання суспільних відносин забезпечується завдяки оптимальному поєднанню як державного, так і договірного регулювання. Доведено, що в Україні намітилася тенденція до розширення сфери саме договірного регулювання, проте держава не втрачає своєї провідної ролі. // The article analyzes the principle of combining state and contractual regulation of labor relations in modern economic conditions. The specifics of this principle, which lies in the fact that the completeness of legal regulation of social relations is ensured by optimal combination of both state and contractual regulation. It is proved that in Ukraine there was a tendency to expand the sphere of contractual regulation, but the state does not lose its leading role.
Keywords: принципи трудового права; державне регулювання трудових відносин; договірне регулювання трудових відносин; трудові відносини; суспільні відносини; principles of labor law; state regulation of labor relations; contractual regulation of labor relations; labor and closely related relations; social relations