Діагностика порушень мікроциркуляції у хворих при covid-19 за даними капіляроскопії - Худаєва, С. А.; Аврунін, О. О.; Носова, Т. В.; Шушляпіна, Н. О. (НТУ "ХПІ", 2021)
Результати нашого дослідження показали наявність у хворих на COVID-19 з втратою нюху наступні ознаки мікроциркуляторних порушень: збільшення кількості циркулюючих мікроагрегатів, зниження лінійної швидкості капілярного кровотоку та збільшення товщини периваскулярної зони. Найбільш значні зміни були у осіб із несприятливим перебігом захворювання через погіршення перфузії органів, що призводить до мікросудинних тромботичних явищ.
Keywords: мікроагрегатів; тромботичні явища; капілярний кровоток