Промислові та побутові системи сонячної енергетики - Іляшенко, Д. І. (My University, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності перетворення сонячної енергії в електричну шляхом впровадження інноваційних рішень у конструкцію сонячних панелей. Робота включає: аналіз існуючих типів сонячних панелей, огляд інновацій у матеріалах фотоелектричних елементів, дослідження ефективності альтернативних акумуляторів та інверторів, розробку системи повороту панелей для оптимального захоплення сонячного випромінювання. Методи дослідження: аналіз технічних характеристик, експериментальні дослідження, моделювання умов експлуатації сонячних панелей у різних кліматичних умовах. Результати роботи свідчать, що впровадження поворотних механізмів і систем охолодження дозволяє підвищити ефективність використання панелей до 30%, а застосування альтернативних матеріалів може знизити собівартість виробництва панелей.
Keywords: сонячна панель; фотоелектричний елемент; акумуляторна батарея; інвертор; система охолодження