Реалізація протоколів VRRP та GLBP в сучасних мережах з тестуванням у віртуальних середовищах - Савченко, Р. О. (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2025)
Досліджено реалізацію рішень захисту шлюзу на основі протоколів VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol) та GLBP (Gateway Load Balancing Protocol) у сучасних мережах. Обґрунтовано важливість їх використання для забезпечення надійності та відмовостійкості. Виконано аналіз функціональних можливостей VRRP та GLBP для забезпечення резервування та балансування навантаження між шлюзами у разі виникнення збоїв. Розглянуто процес налаштування протоколів у локальній мережі та хмарній платформі, а також проведено тестування їх ефективності під час збоїв (переривання зв’язку, перевантаження мережі та DDoS атак). Використано інструменти, як-от CML, EVE-NG, Containerlab і Mininet, для відтворення тестових сценаріїв.
Keywords: VRRP; GLBP; відмовостійкість; шлюз