Адаптивні методи подавлення акустичного зворотного зв’язку - Ашихмін, В. О. (My University, 2019)
Об'єкт дослідження – стійкість акустичних систем до завад і самозбудження в результаті виникнення АЗЗ. Предмет дослідження – ефективність подавлення завад в акустичних трактах без спотворення сигналу. Мета роботи – вибір і визначення характеристик методу подавлення АЗЗ системи озвучення, що дозволяє значно знизити або повністю виключити заваду зворотного акустичного тракту без спотворення сигналу. В роботі виконано аналіз сучасних методів і засобів подавлення АЗЗ, технічні особливості апаратури систем озвучення і наукових напрямів в теорії і практиці завадозахищеності акустичних систем. Виділено перелік причин виникнення АЗЗ і класифіковано методи подавлення АЗЗ. Досліджено метод, що дозволяє в режимі реального часу підняти рівень звукового тиску до 8 дБ в замкнутому озвучуваному просторі без виникнення автоколивань і без спотворення сигналу внаслідок АЗЗ. Розроблено модель системи озвучення, алгоритм адаптивної фільтрації корисного сигналу і фільтра для обчислення сигналу корекції, проведено дослідження та аналіз отриманих результатів моделювання.
Keywords: адаптивний фільтр; акустика; акустичний зворотний зв'язок; згортка; імпульсна характеристика; коефіцієнти фільтру; лінія затримки; озвучення підсилення; цифрова фільтрація