Розробка системи керування неперервним виробничим процесом на основі технологій промислового інтернету речей (ІоТ) - Трембовецька, І. Г. (My University, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності виробництва шляхом розробки системи автоматизації конвеєрних ліній для подачі деталей для зборки на робочі місця, використовуючи технологію Промислового Інтернету Речей (ІоТ). Об'єкт розробки – автоматизоване управління промисловим обладнанням. Предмет розробки – конвеєрна лінія, яка подає деталі на робочі місця. У роботі проведено аналіз технологічних рішень в галузі автоматизації виробничих процесів, зосереджуючись на використанні Інтернету речей. Досліджено імплементацію індустрії 4.0 та 5.0 та вибрано технічні засоби, включаючи Arduino, серводвигун та датчики. Розроблено алгоритм у вигляді блок-схеми конвеєра, розроблено макет, змодельовано роботу макету. Робота спрямована на розробку системи автоматизації конвеєрних ліній для економії робочого часу,в процесі якого у працівниківзменшиться час на збір деталей, внаслідок чого вони зберуть більшу кількість деталей за робочий день. Автоматизація конвеєрних ліній поставки деталей до робочих місць є важливим етапом на шляху до створення високопродуктивних і надійних виробничих процесів. Вона дозволяє значно знизити витрати, поліпшити якість продукції, забезпечити безпеку праці та скоротити час виготовлення продукції. У довгостроковій перспективі автоматизація також допомагає підприємствам швидко адаптуватися до змін на ринку, знижуючи витрати та підвищуючи конкурентоспроможність. Отримані результати можна віднести до Цілі сталого розвитку 9 «Промисловість, інновації та інфраструктура», а саме п. 9.4 «Сприяти прискореному розвитку середньо- та високотехнологічних секторів переробної промисловості, які формуються на основі використання ланцюгів «освіта – наука – виробництво» та кластерного підходу за напрямами: розвиток інноваційної екосистеми; розвиток інформаційно-телекомунікаційних технологій (ІКТ); застосування ІКТ в АПК, енергетиці, транспорті та промисловості; високотехнологічне машинобудування; створення нових матеріалів; розвиток фармацевтичної та біоінженерної галузей».
Keywords: автоматизація конвеєрних ліній; серводвигун