Вдосконалення методології управління IT послугами підприємства - Петриченко, О. В. (ХНУРЕ, 2021)
Розглянуто основні особливості існуючої методології управління послугами. Виділено основні недоліки, що утрудняють використання існуючої методології для управління інформаційними системами як сукупністю IT-послуг, які розробник системи надає замовнику у вигляді множини функцій системи. Запропоновано вдосконалити існуючу методологію управління послугами шляхом розширення набору основних концептів, що утворюють онтологію даної методології. Розроблено схему взаємозв'язку основних концептів вдосконаленої методології управління IT-послугами підприємства. Отримано категорні моделі, що встановлюють взаємодію основних описів вдосконаленої методології управління IT-послугами підприємства на різних стадіях циклу управління експуатацією інформаційної системи.
Keywords: управління послугами; IT-послуга