Спосіб використання золь-гель технології для нанесення гідроксіапатито-оксидотитанових покриттів на титанові сплави біомедичного призначення, що використовуються в медичних імплантах - Лобас, І. В.; Чубукін, О. С. (Науково-видавничий центр SCI CONF COM UA, 2022)
Запропоновано новий склад і технологію нанесення гібридних гідроксиапатито - оксидотитанових покриттів на титановий сплав (Ti6Al4V), яка заснована на використанні золь-гель технології з використанням розчину (золя) з оксиду титану з розчиненими в ньому порошками гідроксиапату. Встановлено, що за певних технологічних режимів можна отримувати суцільні однорідні покриття. Якість покриттів великою мірою залежить від швидкості вилучення покриттів з маточкового розчину. При цьому зі зменшенням цієї швидкості ступінь тріщиноутворення збільшувалася. Отримані результати є підставою для продовження досліджень з нанесення гібридних гідроксиапатито-оксидотитанових покриттів на титановий сплав (Ti6Al4V).
Keywords: золь-гель технології; гідроксиапатито - оксидотитанових покриттія; гібридні покриття; біомедицина