Методи стиснення відеоданих для підвищення ефективності комп’ютерних систем - Ігнатьєв, О. О. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є вдосконалення процесів стиснення відео в стандарті MPEG-4 через інтеграцію адаптивних методів, таких як адаптивне DCT, адаптивне квантування, адаптивний аналіз руху. Проведено ґрунтовний аналіз сучасних стандартів відеостиснення, зокрема MPEG-4. Запропоновано нові адаптивні підходи, зокрема сегментацію макроблоків за середньою довжиною змін для визначення інформативності блоків, що дало змогу розділити відеокадри на інформативні та неінформативні області. Також вдосконалено процеси ДКП (дискретного косинусного перетворення) і квантування. Адаптивний підхід до квантування забезпечує високу точність збереження деталей у критичних областях кадру та значне стиснення у менш важливих зонах. Інтеграція арифметичного кодування замість традиційного кодування Хаффмана дозволила досягти ще більшого рівня стиснення завдяки точнішому врахуванню ймовірностей символів. Запропоновані вдосконалення демонструють суттєві переваги у порівнянні з класичним MPEG-4. Проведені експерименти показали підвищення коефіцієнта стиснення до 50%, покращення показників PSNR і SSIM, а також зниження обчислювальних витрат, що дозволяє ефективно передавати великі обсяги відеоданих навіть у мережах із обмеженою пропускною здатністю.
Video Data Compression Methods to Improve the Efficiency of Computer Systems
Keywords: відеостиснення; кодування; сегментація; квантування; MPEG-4; інформативні блоки; ДКП