Оптичні вимірювання - Афанасьєва, О. В.; Одаренко, Є. М.; Курський, Ю. С. (ХНУРЕ, 2021)
У першій частині посібника надано класифікацію фізичних величин та розглянуто підходи до їхнього вимірювання. Наведено принципи та методи оцінювання результатів вимірювання із використанням теорії похибок та концепції невизначеності. Наведений матеріал є достатнім для вимірювання та оцінювання результатів за умов випадкового розподілу результатів вимірювання. Посібник містить інформацію про конструктивні елементи оптичних вимірювальних приладів: лінзи, дзеркала, призми, дифракційні решітки тощо Розглянуто явища інтерференції, дифракції та поляризації, що є основою низки оптичних приладів та методів вимірювання. Посібник рекомендовано студентам денної та заочної форм навчання за спеціальністю 152 – Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, освітня програма «Інженерія оптоінформаційних та лазерних систем».
Keywords: фізичні величини; вимірювальні прилади; похибка