Розробка нечіткої системи передбачення витрат палива автомобіля на основі даних про стиль водіння та параметри дороги - Задрикін, А. О. (My University, 2024)
Мета роботи – розробити ефективну модель для прогнозування витрат палива автомобілів. Методи дослідження – методи нечіткої логіки, зокрема метод Мамдані. У ході досліджень була розроблена нечітка математична модель для прогнозування витрат палива автомобілем на основі даних про стиль водіння та параметри дороги. Також було створено програмний продукт в математичному пакеті MATLAB для її реалізації. Порівняння результатів натурного та обчислювального експериментів показало ефективність розробленої моделі, а також шляхи її подальшого вдосконалення. Отримана модель має потенціал використовуватися виробниками автомобілів для проведення аналізу та подальшого вдосконалення енергоефективності транспортних засобів. Крім того, вона може стати корисним інструментом для індивідуальних рекомендацій водіям з метою оптимізації їх стилю водіння. Подальші дослідження можна направити на розробку більш інтегрованих систем управління транспортними засобами для максимального впливу на енергоефективність автомобільного парку.
Keywords: нечітка логіка; нечітке виведення; витрати палива; стиль водіння