Концепція побудови сенсорної нанофотонної системи для дослідження та моніторингу екосистем - Сушко, О. А. (ХНУРЕ, 2012)
Задача виявлення низьких концентрацій органічних канцерогенів характерна багатьом сферам діяльності людини. Особливо гостро вона стоїть в екології, оскільки багатьом канцерогенам, наприклад, класу поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ) характерна властивість до біоакумуляції, тобто здатність накопичуватися в організмах до небезпечних концентрацій, потрапляючи через їжу та воду. При цьому, однією з головних проблем сучасного світу є постійно зростаючий розрив між появою нових канцерогенів та технічними можливостями людства з їх виявлення та знешкодження. Успішне її подолання можливе за рахунок розробки та використання нових методів та пристроїв детектування, основаних на нанотехнологіях, які можуть бути швидко адаптовані до вирішення нових актуальних задач.
Keywords: сенсорна нанофотонна система; екосистема