Доля української жінки під час ii світової війни (на прикладі кіноповісті «Україна в огні» О. Довженка) - Гармаш, Д. О.; Євсюкова, О. Г. (ХНУРЕ, 2019)
Чи знаємо ми щось про долю жінок під час воєнних дій? Я маю на увазі не тих жінок які брали участь у бойових діях і віддавали своє життя заради служіння Батьківщині, а тих що залишилися вдома, у полоні фашистів. Відповідь - ні. Ми чуємо лише «чоловічі» історії про самопожертву та військовий героїзм. Бо опис тих жахіть, яких зазнало мирне населення заважає романтизації війни.