Система розумного будинку в автономному режимі на основі нейронної мережі керування - Солодовник, Ю. Ю. (My University, 2023)
Метою роботи є розгляд використання нейронної мережі для керування системою розумного будинку в автономному режимі а також іх практичне застосування. Досліджено існуючі методи та технології у сфері розумних будинків, а також застосування нейронних мереж у системах керування. Визначено потенційні області застосування нейронних мереж у керуванні розумним будинком та виявлено переваги та виклики їх використання. У роботі розглянуто основні поняття та теоретичні засади нейронних мереж, включаючи їх структуру, принцип роботи, типи та алгоритми навчання. Наведено практичну реалізацію двох підходів які можуть працювати в симбіозі: Feedforward Neural Network для оцінки загального стану та застосування алгоритму LightGBM для класифікації пропонованих дій у разі невідповідності системи задовільному стану. Для забезпечення взаємодії між системою та підключеними пристроями використовуються сенсори, що збирають дані про стан приміщення, температуру, освітлення тощо. Зібрані дані передаються до нейронної мережі, яка на основі отриманої інформації приймає рішення щодо керування системами розумного будинку. Запропоновано реалізацію системи на базі двох модулів для аналізу та класифікації дій за показниками та застосунок для відображення інформації та керування системою. Для розгортання даної системи використано одноплатний комп’ютер Raspberry Pi 4.
Keywords: алгоритм LightGBM; розумний будинок