Податковий борг: сутність та способи впливу на платника для його погашення - Ємельянова, О. О. (НДІ ПЗІР НАПрН Україн, 2016)
Стаття присвячена дослідженню сутності категорії «податковий борг», встановленню її співвідношення з іншими спорідненими категоріями, визначенню її структурної побудови та характеристиці наслідків, що настають у разі невиконання податкового обов’язку. Розглядаються засоби впливу на платників податків у разі належного та неналежного виконання ними податкового обов’язку, проводиться класифікація засобів забезпечення його виконання. Визначаються характерні риси окремих механізмів забезпечення виконання податкового обов’язку та встановлюються підстави їх застосування. // The article is devoted to the study of the essence of the category "Tax Debt", establishing its ratio with other related categories, defining its structural construction and characteristics of the consequences that occur in case of non-fulfillment of tax duty. The means of influencing taxpayers in the event of proper and improper fulfillment of tax duty are considered, the classification of means of ensuring its execution is carried out. The characteristic features of individual mechanisms for ensuring tax duty and establishments of their application are determined.
Keywords: адміністративний арешт майна; зупинення видаткових операцій; пеня; погашення податкового боргу; податкова застава; податкове зобов’язання; податковий борг; податковий обов’язок; податок; administrative arrest of property; stopping of expenditure operations; penalization; repayment of tax debt; tax collateral; tax liability; tax debt; tax duty; tax