Розроблення програмного забезпечення (мікросервіса) для передачі даних між програмами - Прокопенко, Н. В. (My University, 2025)
Об’єкт роботи – процес обміну даними між програмними модулями в розподіленому програмному середовищі. Предмет роботи – архітектура та програмна реалізація мікросервісу для передачі повідомлень з використанням брокера на основі WebSocket-протоколу. Мета роботи – розробити програмне забезпечення (мікросервіс), що забезпечує надійний обмін структурованими повідомленнями між програмами у реальному часі, з урахуванням вимог до масштабованості, стабільності та інтеграції в автоматизовані системи управління. У роботі описано процес проєктування та реалізації мікросервісної системи для передачі даних між програмними компонентами. Центральним елементом архітектури є брокер повідомлень, побудований на основі WebSocket-протоколу з підтримкою асинхронної обробки запитів, автентифікації користувачів і маршрутизації повідомлень. Розроблено клієнтські модулі – емулятори сенсорів, вузли моніторингу та аварійні обробники – які взаємодіють із брокером у режимі реального часу. Застосовано формат обміну повідомленнями JSON, визначено набір топіків і реалізовано механізми ескалації алармів. Результати роботи відповідають Цілям сталого розвитку, зокрема Цілі 9 «Промисловість, інновації та інфраструктура» (підцілі 9.1 та 9.4).
Keywords: передача повідомлень; WebSocket-протокол; брокер повідомлень